Vurdering

4.6
(25)

Gomb

Gomb er en rett jeg spiste ofte i barndommen. Tradisjonelt ble gomben servert i lefse eller som pålegg, men den passer også godt som dessert. Gomben tåler å lagres i kjøleskapet i en uke. Legg gomben sammen med mysen i et glass med skrulokk. Mysen trekker inn i gomben og hindrer at den tørker ut.

[one-third-first]

Du trenger:
  • 3 l melk
  • 1 l kulturmelk
  • 5 egg
  • 200 g lys sirup

[/one-third-first]

[two-thirds]

Slik gjør du:

Kok opp melka. Visp eggene lett i ein bolle og bland oppi kulturmelka. Hell dette over den kokende melka. Rør rundt og slå ned varmen så det ikke fosskoker.

Når det har ostet/ skilt seg skal du lag et hull i midten med en stekespade. Dette tar litt tid. Hullet i midten skal fungere som en kokeventil slik att det koker opp hullet og ikke koker i stykker gomben. Gomben skal ha store biter. Jobb dette hullet til en størrelse på 5 cm i diameter.

La det koke slik at det blir en fast ring. Det tar ca. 20 minutter. Hell så sirupen rundt ringen på ostemassen. Dersom hullet tetter seg, så må du åpne det med sleiven.

La det småkoke i 2-3 timer. Snu ostemassen siste halvtimen av koketiden så den blir brun på begge sider. Ikke rør.

«Gomb er supergodt. Lag mye – den kan oppbevares i kjøleskapet i en uke!«

[/two-thirds]

Hva synes du om denne?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering:

Vurdering: 4.6 / 5. Antall stemmer: 25

Ingen stemmer enda. Bli den første!

Populære oppskrifter