Du trenger:
- 20 g surdeigsstarte
- 65 g vann på 25 grader
- 65 g siktet speltmel
- 400 g siktet speltmel
- 200 g spelt sammalt fin
- 10 g salt
- 4 dl vann
Slik gjør du:
Bland 20 g surdeigsstarter med 65 g vann og 65 g sikta speltmel. Bland dette sammen og la det stå tildekket under plast på kjøkkenbenken i 12-14 timer. Da har du 150 g frisk surdeig til å bruke i brødet. Bland alt det tørre i en bolle. Varm vannet til 25 grader. Bland vannet i det tørre og tilsett surdeigen.
Kna deigen ca. 3 minutter. Ha litt mer mel på bakebordet dersom deigen er klissete. Deigen skal være litt løs, så ikke tilsett for mye mel. Du kan og kjøre deigen i en kjøkkenmaskin med eltekrok på laveste hastighet i 3 minutter.
Ha deigen tilbake bollen, dekk til med plast og la den heve i romtemperatur 4-6 timer.
Ha deigen i en brødform eller form den til et brød. La den stå i kjøleskap i 12-24 timer. Ta det ut ca 1 time før det stekes. Stek på 250 grader i 20 minutter. Skru ned temperaturen til 180 grader og stek i ca. 10 minutter til.
«Enkelt og godt surdeigsbrød!»
