Du trenger:
- 400 g kjøttdeig
- 1 ts salt
- 3 ss lettkokte havregryn
- 1 ss potetmel
- 1 dl vann
- 1 ts pepper
- 1/4 ts allehånde
- 1/4 ts muskat
- 1/4 ts ingefær
- 1 egg
- 1 kålhode
Hvit saus:
- 3 ss smør
- 3 ss hvetemel
- 4,5 dl melk
- 1 klype muskat
- salt etter smak
Slik gjør du:
Ha kjøttdeigen i en bolle og ha i saltet. Jobb saltet godt inn med hendene eller bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok. Kna det til kjøttdeigen blir seig. Ha i havregryn og potetmel, og rør det godt sammen.
Tilsett litt og litt væske. Det er viktig att væska og kjøttdeigen har samme temperatur. Ha i krydder og egget, og bland det godt.
Kok kålhodet i noen minutter. Da er det lettere å løsne bladene fra hodet. Løsne kålbladene forsiktig med en kniv. Kok kålbladene i lettsaltet vann i 3 minutter.
Skjær vekk den tykkeste stilken nederst på kålblader. Legg en skje med farse på hvert kålblad, brett det sammen som en pakke. Brun kålrulettene raskt i en stekepanne med litt smør og ha de over i en ildfast form med bretten ned.
Ta ca. 2 dl av kokevannet fra kålen, og kok ut stekepanna kålrulettene har stekt i. Hell det over i den ildfaste forma. Ha over aluminiumsfolie eller et lokk, og stek i ca. 30 minutter på 140 grader.
Lag sausen. Smelt smøret i en kjele, ha i melet og visp det godt. Spe med litt og litt melk, mens du rører til en klumpfri saus. Smak med salt og revet muskatnøtt.
Server med kokte poteter og tyttebærsyltetøy.
«Kålruletter er tradisjonsmat som smaker!»
