Du trenger:
- 800 g entrecôte
- 3 ss nøytral olje
- 4 ss smør
- salt og pepper
Pommes frites:
- 1 kg poteter
- 1 ts salt
- 4 ss olje
Bernaisesaus:
- 300 g smør
- 1 finhakka sjalottløk
- 1 dl hvitvin
- 0,5 dl hvitvinseddik
- 1/2 ts grovmalt pepper
- 3 ss vann
- 2 ss hakka frisk estragon
- 3 eggeplommer
- 1/2 ts salt
- 1/2 ts pepper
Slik gjør du:
Entrecôte: La kjøttet ligge i romtemperatur 1 time. Gni det inn med salt og pepper. Ha litt nøytral olje i en stekepanne på sterk varme. Ikke ha i for mye kjøtt av gangen, stek heller i flere omganger. På den måten blir kjøttet stekt og ikke kokt.
Stek ca. 1 minutt på hver side. Ha i smøret. Øs litt av stekefettet over kjøttet mens det steker.Stek ca2-3 minutter på hver side Legg kjøttet på et fat og la det hvile ca. 5 minutt før det serveres. Du kan selvsagt steke kjøttet lenger om du ønsker det.
Pommes frites: Kutt potetene i fingertykke staver, ha de i en bolle og sett den under rennende kaldt vann i fem minutter. La potetstavene ligge i en kjele med kaldt vann i ti minutter. Hell av vannet og tørk potetstavene godt. Sett ovnen på 220 grader varmluft. Bland olje og salt, og bland det godt inn i potetene. Legg potetstavene på en plate med bakepapir. Stekk de midt i ovnen i ca. 12 minutter. Ta potetstavene ut, snu de og stek i nye 12 minutter.
Bernaisesaus: Smelt smøret i en kjele på middels varme og sett den til side. Klaret smør går etterhvert til topps og hvitt melkestoff synker til bunns. Ta av det klarede smøret med en øse og ha det i en annen kjele. Det hvite melkestoffet skal ikke brukes.
Hold smøret varmt. Ha hvitvin, eddik, sjalottløk, vann, pepper og halvparten av estragonen oppi kjelen. Kok til væska er redusert til halvparten og sil den over i et glass.
Sett en bolle over kokende vann. Bollen skal ikke ha kontakt med vannet. Ha i eggeplommene og pisk kraftig til det tykner. Når det er tykt tar du bollen vekk og sper med smørblandingen under stadig omrøring. Start med noen dråper og ha en tykkere stråle etterhvert.
Smak til med salt pepper og resten av estragonen til slutt.
«Perfekt entrecote med heimelaga bernaisesaus!»
