Du trenger:
- 500 g hvetemel
- 100 g sukker
- 8 g tørrgjær
- 3 dl melk
- 1 egg
- 1/4 ts salt
- 75 g smør
- 1 egg til pensling
Vaniljekrem:
- 60 g sukker
- 20 g maizena
- 4 eggeplommer
- 350 g helmelk
- 1 vaniljestang
- 25 g smør
Pynt:
- små påskeegg
Slik gjør du:
Bland hvetemel, sukker, gjær, melk, egg og salt i en bakebolle. Elt deigen i ca. 10 minutter. Del romtemperert smør i små terninger. Ha smøret i deigen og elt 10 minutter til.
Hev deigen under et klede til dobbel størrelse. Del deigen opp i 12 emner. Ta ca. 20 gram av hvert emne og trykk en runding på ca. 5 cm i diameter. Legg rundingene på et bakepapir på en stekeplate.
Kjevl resten av hvert emne til en rektangel som er 25 cm lang og 5 cm brei. Skjær den i tre remser og flett remsene. Form fletta til en ring og legg den rundt den flate rundingen. Etterhev under et klede i ca. 40 minutter. Gjør likt med alle 12 emnene.
Imens lager du vaniljekrem. Ha sukker, maizena og eggeplommer i en bolle. Pisk dette sammen så det skummer. Varm melken til kokepunktet og hell over eggeblandingen i en tynn stråle, mens du pisker godt.
Skrap frøene ut av vaniljestangen og ha i eggeblandingen. Hell blandingen tilbake i gryta og varm opp på svak varme. Rør til den tykner. Bland inn smøret til slutt.
Når bollene er ferdig hevet har du i vaniljekremen. Stek midt i ovnen på 210 grader i ca. 12 minutter. Avkjøl på rist og pynt med små påskeegg og litt melis
«Lekre påskeboller!»
