Vurdering

4.4
(62)

Benløse fugler

Du trenger:

  • 400 g kjøttdeig
  • 1 ts salt
  • 2 ss potetmel
  • 2 ss havregryn
  • 2 dl vann
  • 1 ts pepper
  • 1/4 ts nellik
  • 1/4 ts ingefær
  • 1/4 ts allehånde
  • 60 g bacon 
  • 30 g løk
  • 5 dl vann 
Brun saus:
  • 3 ss smør
  • 3 ss mel
  • 5 dl kokekraft fra de benløse fuglene
  • 1 ts dijonsennep 
  • 1 ts ripsgele
  • salt og pepper etter smak
Kålstuing:
  • 350 g kål i biter
  • 4 dl vann til koking
  • 2 ss smør
  • 2 ss mel
  • 2 dl kokekraft fra kålen 
  • 1 dl melk
  • 1 klype muskat
  • salt og pepper etter smak

Slik gjør du:

Ha kjøttdeigen i en bolle og kna saltet godt inn. Ha i potetmel og havregryn, og bland det godt sammen.

Spe med vann. Ha i litt og litt vann, mens du knar det inn. Det er viktig at vannet og kjøttfarsen har lik temperatur. Ha i krydder til slutt.

Kutt bacon og løk i små biter. Del kjøttfarsen i 8 biter og form flate kaker. Legg en teskje med bacon og løk på hver kake. Bruk hendene til å lukke kjøttfarsen rundt fyllet, og form til avlange kaker. Stek de benløse fuglene i en panne med litt smør.

Når de  benløse fuglene er ferdig stekt legger du de i en gryte med 5 dl vann. Ha litt vann i panna og kok opp, hell så stekesjyen opp i gryta med de benløse fuglene. La de trekke i ca. 15 minutter. 

Lag brun saus. Smelt smør i en gryte. Tilsett mel og rør det godt inn, slik at det blir en tykk og jevn masse. Rør til melblandingen får en nøttebrun farge. Ta kjelen av varmen eller skru ned varmen på laveste trinn.  Ta 5 dl kraft fra kjelen de benløse fuglene har kokt i. Tilsett litt og litt kjøttkraft mens du rører godt med en visp.

Sett kjelen tilbake på plata og kok opp under omrøring. Rør til en klumpfri saus. Ha så i sennep, ripsgele, salt og pepper.

Lag kålstuing. Del kålen i terninger og kok den sammen med vann og salt i ca. 15 minutter, til den er gjennomkokt.

Smelt smør i en kjele og tilsett melet. Spe med ca. 2 dl kokekraft fra kålen, og melk til du får en litt tykk saus. La sausen koke i ca. 5 minutter. Tilsett den kokte kålen og la det hele bli gjennomvarmt. Smak til med salt, pepper og revet muskat.

«En smakfull klassiker!»

Hva synes du om denne?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering:

Vurdering: 4.4 / 5. Antall stemmer: 62

Ingen stemmer enda. Bli den første!

Populære oppskrifter