Du trenger:
- 500 g svinekjøttdeig
- 1 ts salt
- 1/2 ts muskat
- 1/2 ts ingefær
- 3 ss potetmel
- 1 dl melk
- 4 gulrøtter
- 1/2 sellerirot
- 1/2 purre
Saus:
- 1/2 gul løk
- 4 ss siktet hvetemel
- 4 ss smør
- 1,2 l kraft
- 1 dl melk
- salt og pepper etter smak
Slik gjør du:
Ha vann i en gryte. Kutt gulrøtter og sellerirot i biter, og ha det i gryta. La det koke i ca. 20 minutter.
Imens det koker, lager du bollene. Ha kjøttdeigen i en bolle og kjør den med en kjøkkenmaskin. Ha i saltet og kjør til deigen blir seig. Bland så i potetmel og spe med melken, mens du rører. Ha i krydderet til slutt og bland det inn.
Form kjøttdeigen til boller med en skje. Ha litt kaldt vann på skjeen slik at kjøttdeigen løsner.
Sil de kokte grønnsakene fra vannet de er kokt i. Legg de på et fat. Ha kjøttbollene i det samme vannet som grønnsakene kokte i og la de trekke i ca. 15 minutter. Ta bollene opp med en hullsleiv.
Lag sausen: Finhakk løken. Smelt smøret i en kjele og ha i løken, stek på svak varme et par minutter, ha så i melet, mens du rører godt. Spe med kraften som bollene og grønnsakene har kokt i, til det blir en passelig tykk saus.
Kutt purren i ringer. Ha tilbake grønnsakene, purren og bollene i sausen. Smak til med salt og pepper. Kok ca. 5 minutter og server med kokte poteter.
«God tradisjonsrett!»
