Du trenger:
- 4,5 dl mjølk
- 1/2 pakke fersk gjær
- 2 ss sirup
- 250 g fint hvetemjøl
- 250 g byggmel
- 10 g salt
Slik gjør du:
Varm opp melken til ca. 37 grader. Ha i gjæren og sirupen. Rør godt.
Ha alt det tørre i en bolle. Hell i væska og elt med eltekrok i en kjøkkenmaskin i ca. 7 minutter. Ha i litt og litt mel, til deigen slipper bollen. Bruk så lite mel som mulig slik at deigen ikke blir for hard.
Hev i ca. 1 time under et klede. Form et til et avlangt brød, og etterhev i ca. 30 minutt under et klede. Du kan eventuelt bruke en brødform eller en hevekurv slik som jeg gjorde her.
Ta en veldig skarp kniv, tapetkniv eller barberblad og snitt tre snitt på skrå ca 2-3 cm ned i brødet. Du kan skjære mønster i brødet med snittkniven akkurat som du ønsker. Dette er for å hindre at brødet sprekker ukontrollert under steking.
Stekes midt i ovnen på 220 grader i ca. 35 minutter.
«Supersaftig byggbrød!»
