Vurdering

3.9
(44)

Landbrød med surdeig

Oppskrift fra surdeigsbakeriet The ODD Bakery i Kristiansand 

Du trenger:

  • 432 g siktet hvetemel
  • 32 g siktet rug fin
  • 56 g spelt sammalt fin
  • 120 g surdeig
  • 350 g vann
  • 10 g salt
Surdeig:
  • 20 g surdeigsstarter
  • 50 g siktet hvetemel
  • 50 g vann

Slik gjør du:

Lag surdeigen. Varm vannet til 23-25 grader. Ha surdeigsstarteren i en bolle, og bland inn hvetemelet og vannet. La bollen stå under plast i romtemperatur i 12-16 timer.

Lag brøddeigen. Varm vannet til 23-25 grader. Bland sammen melet i en bakebolle. Sett til side ca. 1,5 dl av vatnet og hell resten av vannet i bakebollen. Ha i surdeigen.

Rør deigen på sakte fart i en kjøkkenmaskin med eltekrok i ca. 4 minutter, til deigen er smidig. Ha i resten av vannet litt og litt, mot slutten av røretida. La deigen stå under plast i ca. 30 minutter.

Ha saltet i deigen og rør det inn. Sett brødet til heving under plast i romtemperatur i 4-6 timer. Brett deigen noen ganger i løpet av hevetida. Da får deigen luft og spenst.

Form deigen til et brød og ha det i en hevekurv. Sett det til heving i kjøleskapet i 1-2 døgn.

Ta ut brødet av kjøleskapet 1-2 timer før du skal steke det og la det heve i romtemperatur.   

Rett før du sett brødet inn i ovnen, skjærer med en skarp kniv ca. 3 cm ned deigen i to skrå snitt.

Stek brødet på 240 grader i ca. 35 minutter.

Tips: Legg en isbit i ovnen under steking av brødet. Det tilfører fuktighet som gjør at brødet sprekker mer kontrollert. Dessuten blir skorpa noe mykere og stekefargen penere.

«Nydelig surdeigsbrød!»

Hva synes du om denne?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering:

Vurdering: 3.9 / 5. Antall stemmer: 44

Ingen stemmer enda. Bli den første!

Populære oppskrifter