Vurdering

4
(21)

Lys surdeigsstarter

Du trenger:

  • finmalt rug
  • vann
  • sikta hvetemel

Slik gjør du:

Dag 1

Bland 50 g finmalt rug med 80 g vann som holder ca. 27 grader i et glass. La stå i et døgn i romtemperatur.

Dag 2

Allerede nå bør det være litt luftbobler i overflaten.

Bland inn nye 50 g rugmel og 80 g vann i blandingen. La stå i et døgn.

Dag 3

Det bør ha kommet flere bobler til syne i overflaten siden forrige steg, og blandingen har mest sannsynlig vokst og falt sammen i løpet av det siste døgnet. 

Bland inn nye 50 g rugmel og 80 g vann i blandingen. La stå i et døgn.

Dag 4

Nå skal det lukte ganske syrlig i glasset, og det bør være mange små bobler,  fermenteringsprosessen er godt i gang. Herfra endrer fremgangsmåten seg noe. Vi trenger ikke lenger å bruke hele den fermenterte blandingen. Det holder å ta ut en mindre porsjon og «mate» den med mel og vann. Dette er den første «mating» av starteren.

Ha 30-40 g av den fermenterte blandingen over i et rent glass. Tilsett 50 g finmalt rugmel, 50 g siktet hvetemel og 140 g vann.

Dag 5

Nå er surdeigsstarteren ferdig! Sett den i kjøleskapet og ta den ut for mating én gang i uken. Mat den ved å ta ut 1/3 av innholdet og tilsett ca. den samme mengden med vann og siktet hvetemel.

Skal du bake tar du ut ca. 25 g av starteren i et glass og blander inn 50 g hvetemel og 50 g vann som holder ca. 27 grader. La stå 12-18  timer i romtemperatur før du bruker den til å sette en surdeig. Jeg mater med økologisk sikta hvetemel.

Tilfør surdeigsstarteren glasset tilsvarende mengde som du har brukt til å bake, og sett den tilbake i kjøleskapet.

«Lag din egen surdeigsstarter!»

Hva synes du om denne?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering:

Vurdering: 4 / 5. Antall stemmer: 21

Ingen stemmer enda. Bli den første!

Populære oppskrifter