[one-third-first]
Du trenger:
- 1/2 l kefir eller kulturmelk
- 4-5 dl hvetemel
- 2 egg
- 3 ss sukker
- 1/2 ts salt
- 1/2 ts kardemomme
- 1/2 ts bakepulver
- 50 smelta smør
- 1 ts natron
- 3 ss melk
- smør til steking
[/one-third-first]
[two-thirds]
Slik gjør du:
Ha alt det tørre i en bolle bortsett fra natron. Bland i smeltet smør, melk og egg. Rør det godt til en klumpfri røre. La røren svelle i ca. 15 minutter. Rør natron ut i 3 ss melk og hell i røren rett før steking.
Ha et munkejern og varm det passelig varmt. Ha så minst en 1 ts smør i hvert hull til hver steking. Jernet skal være så varmt at smøret freser. Fyll hvert hull nesten helt opp til kanten med røre. Stek til røra hever og blir en god gylden skorpe under. Snu munken 1/3 rundt. Stek litt til og snu den så helt rundt.
Reguler varmen under stekingen og pass på at munkene ikke blir brente. Noen bruker strikkepinner til å snu munken med. Andre bruker en gaffel eller en skje. Prøv deg fram til du finner en teknikk som passer for deg.
Server med melis og syltetøy.
«Munker er fabelaktig godt!»
[/two-thirds]