[one-third-first]
Du trenger:
- 800 g lam (ferskt eller røykt, du kan bruke rygg, bog eller sider.
- 400 g kålrot
- 30 g tørka byggryn
- 30 g tørka gule erter
- 300 g gulrot
Komler:
- 200 g hvetemel
- 2 dl h-melk
- 1/2 ts salt
Løksaus:
- 3 ss smør
- 3 ss mel
- 4-5 dl kraft
- 1 løk
- 3 ts sukker
- 3 ts eddik
- salt etter smak
[/one-third-first]
[two-thirds]
Slik gjør du:
Legg byggryn og erter i vann i minst 6 timer.
Kok kjøttet i 3 liter vann i 1 time. Hell av vannet som byggryn og erter ligger i og ha dei i gryta.
Skjær halvparten av kålroten i små terninger og den andre halvparten i store biter. Kutt gulrota i små terninger og ha noen i store biter. Ha det i gryta
Når suppa har kokt i til sammen 2 timer, er det på tide å lage komlene. Bland melk og hvetemel til en løs deig. La deigen svelle i 20 minutter, mens suppa koker videre.
Dypp en spiseskje i suppa, og fyll skjeen med deig. Dette gjør at ikke deigen kleber seg fast til skjeen. Pass på at suppa ikke fosskoker. Den skal balansere på kokepunktet. Slipp så én og én komle forsiktig ned i suppa. Kok forsiktig videre i 15 minutter.
Lag løksaus. Smelt smør i en gryte, ha i mel og la det surre i 1 minutt. Tilsett kraft fra suppa som er i kok. Ha i litt og litt kraft, mens du hele tiden rører godt.
Grovhakk løken, ha den i sausen og kok i 5 minutter. Smak til med sukker, eddik og salt.
Ta kjøtt, komler og kålrot opp fra gryta med en hullsleiv, og anrett på en tallerken. Server sammen med løksaus. Suppen serveres i suppetallerken og spises ved siden av.
«Tradisjonsrett frå Setesdal !»
[/two-thirds]