Du trenger:
- 800 g torsk
Agurksalat:
- 1 agurk
- 2 ss vann
- 1 ss sukker
- 2 ss eddik 7 %
- 1/2 ts salt
Sandefjordsmør:
- 1,5 dl fløte
- 150 g smør
- 1 ss kruspersille
- 1 ss sitronsaft
- 1/2 ts salt
- 1/4 ts pepper
Slik gjør du:
Agurksalat: Skjær agurken med ostehøvel og legg det i en bolle. Bland sammen vann, eddik, salt, sukker og sitronsaft, og hell det over agurkskivene. Vend laken inn i agurkskivene. La det stå og trekke, mens du lager resten av maten.
Sandefjordsmør: Kok opp fløten i en kjele og la den koke til den er redusert til halvparten. Kutt smøret i terninger og finhakk kruspersillen. Ta kjelen av plata, og pisk inn litt og litt av smøret. Sausen må ikke koke etter at smøret er pisket inn. Tilsett sitronsaft, persille salt og pepper.
Skinnstekt torsk: Skrap skinnet godt for skjell. Dryss godt med salt på fisken og la den ligge slik i ca. 20 minutt. Skyll den så i kaldt vann og klapp den tørr med kjøkkenpapir. Saltet gjør fisken fastere.
Skjær fisken i porsjonstykker. Ha ca. 2 ss nøytral olje i en stekepanne og varm til middels varme. Legg fisken med skinnsiden ned og stek ca. 7 minutter til skinnet er sprøtt. Snu stykket det siste minuttet, og stek på andre siden. Krydre med litt salt og pepper. Fisken er klar når den flaker seg. Du kan eventuelt kjøpe torsk i skiver og la de trekke i lettsaltet vann i ca. 10 minutter.
Server med kokte poteter
«Klassisk torskemiddag!»
